Anna-Leena Sahindalin (SDP) tekemässä aloitteessa halutaan etenkin lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa mallivaikutusta sekä edistää kuntalaisten fyysistä terveyttä.
Tupakan vaarallisuus terveydelle on yleisesti tiedossa. Vuonna 2010 tupakkalain tavoitteeksi asetettiin tupakkatuotteiden käytön loppuminen vuoteen 2040.
Tupakkkalaissa sauhuttelu on jo kielletty mm. päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa, julkisissa virastoissa, sisätiloissa yleisissä tilaisuuksissa ja työpaikkojen yhteisissä tiloissa.
Useat Suomen kunnat ovat sitoutuneet Savuton kunta -ohjelmaan. Kuntaliiton mukaan vuoden 2013 alussa savuttomiksi työpaikoiksi oli julistautunut 63 prosenttia kunnista.
Jyväskylä ei ole vielä savuton kunta
Jyväskylän kaupunki ei vielä liittynyt Savuton kunta –ohjelmaan, vaikka savuttomuus onkin periaatteena monilla työpaikoilla. Esimerkiksi Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on sitoutunut olemaan savuton sairaala ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymä savuton opiskelu- ja työyhteisö.
Jyväskylän kaupunki ylläpitää 87 sisäliikuntapaikkaa. Ulkoliikuntapaikkoja kuten kenttiä, kuntoratoja ja latuja on toista sataa. Liikuntapaikoilla järjestetään harrasteliikunta- ja kilpaurheilutoimintaa kaikenikäisille.
Lautakunnan mukaan savuttomuuden edistäminen sisä- ja ulkoliikuntapaikoilla on linjassa aikaisempien tavoitteiden ja lakilinjausten kanssa. Jyväskylän liikuntapaikat ovat käytännössä savuttomia työpaikkoja ja henkilökunnan tupakointi tapahtuu erikseen osoitetulla paikalla riittävän etäällä liikuntapaikasta.
Tupakoinnin ja nuuskatuotteiden käytön täydellinen lopettaminen on lautakunnan mukaan Jyväskylässä mahdotonta. Syynä on harrastusvuorojen, tapahtumien ja tilaisuuksien suuri määrä.
Savuttomuusteemaa aiotaan käsitellä kaupungin ja seurojen yhteisessä toimielimessä Seurafoorumissa ja aiheesta tiedotetaan seuroille lähetettävissä tiedotteissa. Liikuntapaikoille voidaan laittaa savuttomuutta koskevat opasteet ja kyltit. Näillä toimilla lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa mallivaikutusta voidaan vähentää .