Kristillisdemokraateilla on Keski-Suomesta yksi ehdokas, jyväskyläläinen kasvatustieteiden tohtori Mia Puolimatka. Puolimatkalla ei ole aiemmin ollut ehdolla vaaleissa, ja hän lähti ehdolle puolueen kutsusta.
Yle Keski-Suomi esittelee maakunnan eurovaaliehdokkaita ja puolueiden näkemyksiä Ylen puoluepäivinä aamulähetyksissä kello 8.40.
Perjantaina 9.5. kahvilakeskusteluun osallistuivat eurovaaliehdokas Mia Puolimatka Jyväskylästä ja Kristillisdemokraattien Keski-Suomen piirin puheenjohtaja, jyväskyläläinen Kari Lahti.
Yksi meppipaikka toiveissa
Kristillisdemokraateilla on Euroopan parlamentissa yksi edustaja, Sari Essayah. Paikka tuli Perussuomalaisten kanssa tehdyn vaaliliiton ansiosta. Tällä kertaa Kristillisdemokraatit menevät Eurovaaleihin omalla listallaan, ja äänimäärän pitäisi kasvaa noin kolmannekselle edellisistä Euroopan parlamentin vaaleista.
Puolue on tiedostanut ongelman, ja puolueen puheenjohtaja, ministeri Päivi Räsänen, on asettunut ehdolle keräämään puolueelle sen tarvitsemaa noin sataa tuhatta ääntä. Viime europarlamenttivaaleissa puolueen äänimäärä oli 70 000, kun ilman meppipaikkaa jäänyt Vasemmistoliitto sai lähes 99 000 ääntä.
Kristillisdemokraattien vaalilause Euroopan parlamentin vaaleihin on "Anna hyvän työn jatkua". Se kuvastaakin puolueen tilannetta, sillä jos kannattajia ei saada aktivoitua äänestämään, mepin paikka on mennyttä.
– Olemme valtakunnallisesti täysillä liikenteessä, ja kenttätyöhön on satsattu paljon. Mennään kansan keskelle lähelle ihmisiä kertomaan asioistamme ja arvoistamme. Se on kovaa työtä, sanoo Kari Lahti.
Puolueessa nähdään eurovaaleissa äänestäminen muutenkin tärkeänä.
– Euroopan tasolta tulee direktiivejä ja asetuksia, jotka ohjaavat vahvasti kansallista lainsäädäntöä, Lahti sanoo.
Nuorisotyöttömyyttä ratkomaan
Euroopan parlamentissa yksittäinen edustaja voi päästä käyttämään suurta valtaa, jos hän vain sopivaan asemaan pääsee.
– Itse pyrkisin valiokunnan raportoijan asemaan, ja jos yksi asia pitäisi valita, se olisi nuorisotyöttömyyden ratkaiseminen. Kiinnittäisin siinä huomiota pienten ja keskisuurten yritysten asemaan, niitten merkitys työllistäjinä on keskeinen, sanoo Mia Puolimatka.
– Lähtisin siitä, että nuorten pitää päästä harjoittelupaikkoihin ja sitä kautta saada työllistämiskynnystä alas, hän jatkaa.
Muista itselleen tärkeistä asioista Puolimatka nostaa esiin koulutuksen, ihmisoikeudet ja tasa-arvokysymykset.
Samassa ryhmässä Kokoomuksen kanssa
Euroopan parlamentin ryhmäjako poikkeaa Suomen puoluekentästä, eivätkä mepit edusta suoraan omaa kotimaan puoluettaan, vaan istuvat Europarlamentissa sen ryhmäjaon mukaisissa ryhmissä. Esimerkiksi Kokoomus ja Kristillisdemokraatit ovat osa Euroopan kansanpuolueen ryhmää.
Erottavia tekijöitä puolueiden välillä Kristillisdemokraattien Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Kari Lahti ei erittele, mutta nostaa jälleen esiin yksittäisen europarlamentaarikon merkityksen.
– Nykyinen meppimme on tehnyt hyvin paljon muutosehdotuksia mietintöihin, ja siitä näkyy, että eroja selvästi on. Muutenhan ei muutosesityksiä tarvitsisi tehdä. Näin yksikin edustaja pääsee käyttämään koko ryhmän voimaa, Lahti sanoo.
Arvopuolueena Euroopassa
Suomessa Kristillisdemokraatit nähdään arvopuolueena, ja keskeisenä arvona on uskonto. Esimerkiksi puolueen puheenjohtaja Päivi Räsänen on puheenvuoroissaan useasti vedonnut Raamattuun tai kristillisiin arvoihin.
– Eurooppapolitiikassa pitää keskittyä käytännöllisiin asioihin ja arvoihin, kuten ihmisoikeudet, perhekysymykset ja demokratia. Ja tietenkin työ ja yrittäminen, Puolimatka sanoo.
Näidenkin takaa löytyy se puolueen nimessäkin oleva kristillinen arvomaailma.
– Kristillisyys heijastaa jotain jokaisen luovuttamattomasta ihmisarvosta. Se merkitsee sitä, että jokainen ihminen on saman arvoinen. Tämä on myös vahva peruste läheisyysperiaatteelle, Puolimatka sanoo.