Suomen Luonnonsuojeluliiton Keski-Suomen piiri suhtautuu varauksellisesti Metsä Fibren sellutehtaan ympäristövaikutusten arvioinnin nopeuttamiseen. Liitto epäilee lausunnossaan, että kiire voi heikentää YVA-selvityksen laatua.
Piirin mukaan suunnitelma-alueelta on YVA-ohjelmassa muun muassa esitetty liito-oravan ja linnuston osalta vanhentuneita luontotietoja.
Liitto toteaa myös, että tehdas lisäisi toteutuessaan kuitupuun käyttöä Suomessa noin kymmeneksellä, mikä heikentäisi luonnon monimuotoisuutta. Metsä Fibren toimitusjohtaja Ilkka Hämälä on todennut kaiken tehtaan tarvitsevan puun tulevan talousmetsistä, mutta tämä ei vakuutapiiriä.
Kasvava metsien käyttöpaine vaikuttaisi negatiivisesti luonnon monimuotoisuuteen, vaikka vaikutukset olisivatkin tavanomaisen metsätalouden vaikutusten kaltaisia. Lajien uhanalaistumista kokonaisuudessaan ei päinvastaisista lupauksista huolimatta ole saatu edes pysäytetyksi. Maakunnassa on ainakin 18 Suomessa äärimmäisen uhanalaista, ja ainakin 33 Suomessa erittäin uhanalaista metsien eliölajia, Suomen Luonnonsuojeluliiton Keski-Suomen piiri toteaa tiedotteessaan.
Piiri on huolissaan myös tehtaan ilmastopäästöistä. Sen mukaan tehdas vastaisi yksin noin kahdesta prosentista Suomen typpioksidipäästöistä. Typpioksidi lisää rehevöitymistä ja happamoitumista laskeuma-alueellaan.
Tehdashanke saa piiriltä myös kiitosta. Tehdas tuottaisi uusiutuvaa energiaa noin prosentin Suomen nykyisestä sähköntuotannosta, mikä pienentäisi ilmastopäästöjä.
Samoin tehdas vähentäisi päästöjä tuotettua sellutonnia kohden, piirin mukaan jopa ennätysalas. Koska tehdas tuottaisi sellua selvästi nykyistä tehdasta enemmän, muun päästöt kuitenkin kasvaisivat.