Vaikka kirjanpainajakuoriaisten määrä tällä hetkellä vastaakin viime kesän tuloksia, ei Metsäkeskuksen metsäneuvojan Sameli Salokanteleen mukaan ole vielä syytä huoleen. Epidemista ei ole vielä kyse.
– On syytä tarkkailla omia metsiä ja metsien kuntoa, mutta sellaista varsinaista isompaa huolta ei ole.
– Hyönteisiä on aika paljon, mutta ei sen kummemmin kuin viime vuonnakaan.
Kirjanpainajakuoriaiset ovat suurempi ongelma eteläisemmässä Suomessa. Salokannel kertoo, että kun etelämmässä tavataan esiintymiä jopa 150 rungon alueella. Keski-Suomessa määrät ovat yleensä noin kymmenen puun ryhmiä.
Sää vaikuttaa kuusipuista nauttiviin kirjanpainajakuoriaisiin. Jos kesä kehkeytyy lämpimäksi ja kuivaksi, voi hyönteistuhoja esiintyä enemmän. Metsäkeskuksessa epäillään, että viime vuosina riehuneet myrskyt ovat luoneet sopivat lisääntymisalustat kuoriaiselle kaatuneiden kuusten rungoilla.
Kirjanpainajakuoriaisten määriä tarkkaillaan kerran kuussa kesän ajan ja viimeisen kerran vielä syyskuun puolivälissä.
– Lähinnä näillä tutkitaan sitä, tuleeko toista parveilua. Voi olla, että kun nämä jotka nyt kehittyvät aikuisiksi parveilevat uudelleen ja iskevät uusiin puihin, jolloin kanta kasvaa eksponentiaalisesti.
Epidemiasta ei ole kuitenkaan kyse
Salokannel sanoo, että Suomessakin käytetty epidemiaraja kirjanpainajien määrässä tulee ruotsalaisten tekemistä tutkimuksista.
– Jos tällä järjestelyllä saadaan kerättyä yli 15 000 kappaletta kirjanpainajakuoriasia, on mahdollista, että tämä hyönteinen voi iskeytyä terveisiinkin, vanhempiin kuusikohin.
Metsäkeskukselle ilmoitetaan melko aktiivisesti kuoriaishavainnoista ja metsänomistajat kysyvät neuvoja kuoriaisten kanssa toimimiseen. Salokannel kertoo, että kirjanpainajakuoriaisen huomaa tehneen majan kuuseen, mikäli rungossa on pihkavuotoja tai jos puun juurella on kahvinpurun näköistä kuoriainesta.
– Mikäli tällaisia on enemmänkin, tässä vaiheessa tai heinäkuun aikana on hyvä suorittaa hakkuu tuolla alueella, mikäli se on mahdollista.
Vuoden vaihteessa kiristynyt metsätuholaki määrää keräämään hakkuu- ja varastointialueilta kuusi- ja mäntypuut pois aikarajaan mennessä. Suurin syy ovat juuri hyönteis- ja sienituhot.
– Kuusipuutavaralla aikaraja on heinäkuun 24. päivä, mäntypuu pitää viedä kesäkuun loppuun mennessä. Männyissä on muita hyönteisiä, kuten pystynävertäjiä.
– Hyönteistuhot tulevat lisääntymään mikäli ilmaston kehitys on tällainen, lämpöisiä ja kuivia kesiä, joten rajojen takaa voi tulla lisääkin näitä tuhohyönteisä.
05:59 Korjattu alaotsikkoon mittaustuloksen ajankohta.