Määrällisesti eniten katsojia on menettänyt Espoon Blues. Viime kaudella hallin kävijäkeskiarvo ottelua kohden oli 4891, kun tällä kaudella vastaava luku on 3990. Menettäjiä ovat olleet myös Kärpät, HIFK, Tappara, Ilves, SaiPa, Pelicans, HPK, Ässät ja JYP.
JYPin toimitusjohtaja Kari Tynin mukaan keskeisin syy pudotukseen löytyy taloudellisesta tilanteesta. Pelkästään sen taakse ei kuitenkaan voi mennä. Myös ihmisten ostokäyttäytyminen on muuttunut.
– Ajan tunnuskuva on se, että ihmiset tekevät lähtöpäätöksen erittäin myöhään. Esimerkiksi arkipelipäivänä 16 - 17.30 välisenä aikana saatetaan myydä vielä todella paljon lippuja. Tavallaan se on hyvä, mutta myös hermostuttava tilanne, Tyni kertoo.
Tynin mukaan ihmiset pitävät entistä enemmän vapaa-ajastaan kiinni ja esimerkiksi lasten harrastukset arki-iltoina saattavat pitää perheet poissa liigaotteluista.
Tarvittaessa pelaajia myydään
JYPissä suurin notkahdus on tapahtunut kausikorttien myynnissä, kaikkien aikojen laajimmasta myyntikampanjasta huolimatta. Kausikorttien myynnissä JYP jäi tavoitteestaan yli kymmenen prosenttia.
– Taloudenpidon kannalta jääkiekkojoukkue on hidas apparaatti reagoimaan. Toki kulujen kanssa on oltava tarkkana, mutta minkäänlaiseen äkkijarrutukseen menojen suhteen ei ole mahdollisuuksia.
Tyni myöntää, että talouden kyykätessä pelaajamyyntiin ryhdytään herkemmin.
– Jollain sitä taloutta on tietysti paikattava. Tämä on kuin hotellibisnestä, tyhjäksi jääneitä huoneita ei täytetä enää loppuvuoden aikana. Nyt emme voi enää paikata niiden katsojien jättämää aukkoa, jotka eivät ole peleihin tulleet. Jos JYPin talouden takia eteen tulee tilanne, että pelaajia on myytävä, niin silloin asia harkitaan huolella. Se on myös lähes ainoa keino kauden aikana yrittää paikata taloutta.
Myös kasvua on ollut
Tällä hetkellä Liigassa vain kolme joukkuetta on pystynyt kasvattamaan viime kauden katsojamääriään. Eniten kasvua on ollut Turussa, jossa TPS:n katsojakeskiarvo on kasvanut viime kaudesta yli 500 katsojalla/ottelu. Suurin syy korkeaan keskiarvoon on kauden avausottelu, jossa Petteri Nummelin palasi TPS:n paitaan. Sitä ottelua seurasi paikan päällä yli 10 000 katsojaa.
– Kaikki kiitos sille pelille, oli tämän kauden onnistunein ottelutapahtuma. Oikealla polulla ollaan, vaikka haasteita edelleen hallin täyttämisessä riittää. Ollaan teemoitettu otteluita ja pyritty aktivoimaan ihmisiä. Kotipelit ovat olleet meiltä voittoisia, joten siitä ei ainakaan jää kiinni, kertoo TPS:n toimitusjohtaja Niklas Österlund.
Takavuosien lukuihin on Turussa kuitenkin pitkä matka. Vuotta aiemmin TPS:n katsojaluvut notkahtivat 15 prosentilla.
Jalkautumista ja Niemisen pystykaffeet
Rauman Lukko on myös hilannut keskiarvoa ylöspäin edelliskaudesta noin sadalla katsojalla ottelua kohti. Menestys on ruokkinut, mutta muutakin on tarvittu, kuten pelaajien jalkautumista.
– Meillä on persoonia sekä kentällä että kentän ulkopuolella. Joukkue on lähtenyt mukaan koulukiertueelle, jolla vastustetaan koulukiusaamista. Käydään läpi 17 koulua, sitä kautta tehdään myös yleisöhankintaa. Lisäksi Ville Nieminen on kuulemma ensimmäinen pelaaja, joka käy joka aamu Rauman torilla pystykaffeella, kertoo Lukon myyntipäällikkö Joni Vesalainen.
Myös Kuopiossa keskiarvoon on saatu noin sadan katsojan verran lisäystä viime kaudesta. Siellä tosin koettiin paha notkahdus jo vuotta muita aiemmin, kun KalPa:n kävijämäärät putosivat peräti viidenneksellä.
Vaasan Sportin katsojakeskiarvo tällä kaudella on 3470. Viime kaudella joukkue pelasi Mestiksessä.