35 lypsylehmän tila tuottaa maitoa noin 330 000 litraa vuodessa. Jos meijerit alentavat tuottajien litrahintaa 6 sentillä, tilan maidon myyntitulo laskee vuodessa 20 000 euroa MTK:n laskelmien mukaan.
Kun päälle lasketaan tukipolitiikan vaikutukset, maitotilan yrittäjä alkaa olla talkoolaisen roolissa: tuntipalkka voi ensi vuonna pudota pahimmillaan noin 1,50:een euroon.
– Viljelijän tuntitulo on ollut matala tähänkin saakka. Tuollaisen 35 lehmän tilallisen tuntipalkka on ollut reilussa seitsemässä eurossa. Viljelijöillä on tapana maksaa aina ensin maksut pois. Se tarkoittaa sitä, että ainoa joustovara on viljelijän omassa palkassa, MTK Keski-Suomen toiminnanjohtaja Anja Kettunen sanoo.
Maanantaina keskisuomalaiset kansanedustajat Mauri Pekkarinen (kesk.) ja Mikael Palola (kok.) vaativat Yle Keski-Suomen nettistudiossa, että suomalaiset maidontuottajat saisivat EU:lta korvauksia Venäjä-pakotteiden aiheuttamista menetyksistä. Pekkarinen ehdotti väliaikaista kansallista tukea maidontuottajien tilanteen helpottamiseksi.
– Sellaisetkin maat, jotka eivät vie yhtään mitään Venäjälle, saivat korvausta. Mutta Suomi, jossa suhteellinen osuus maitotuotteiden viennistä Venäjälle on ylivoimaisesti suurin, me jäimme ulkopuolelle. Tämä ei jää tähän, painotti keskustan Mauri Pekkarinen.
Laskelmassa on kyse keskiarvosta, Kettusen mukaan tilakohtaiset erot ovat suuria. Tuntipalkka on laskettu jakamalla maatalousyrittäjän tulos työntunneilla.
– Työtunteja on paljon, parhaimpaan satokauteen tehdään ympäripyöreitä päiviä, Kettunen huomauttaa.
Seurauksia myös kunnille
Suurin syy maitotilojen ahdinkoon on Venäjän pakotteissa: ennen niitä 26 prosenttia suomalaisesta maidosta meni vientiin itärajan taakse. Vertailukohtana esimerkiksi Saksa on vienyt prosentin maidontuotannostaan Venäjälle.
Lisäksi EU:n ohjelmakauden muutos uhkaa tuoda jopa 10 prosentin heikennyksiä peltotukiiin ja joiden eläintukien maksatuksiin on tulossa viivästyksiä.
Pakotteiden seurauksena pelkästään Keski-Suomessa on 27 miljoonaa maitolitraa vailla markkinoita.
– Se tarkoittaa 7 miljoonaa euroa vähemmän tuloja maakunnan viljelijöille ja sitä kautta vähemmän verotuloja kunnille. Kun mukaan lasketaan tukimuutokset, niin ensi vuosi on aika hirveä.
Investoijat vaikeimmassa tilanteessa
Kettunen on murheissaan siitä, että tiukimmalle joutuvat tulevaisuuteen uskoneet – eli investoineet – tilat. Tilakohtaiset erot ovat toki suuria, ja tilan ahdingon suuruuteen vaikuttaa investointien määrä.
– Hyvin tiukalle rakennettu talous investoinnin kuolettamisajaksi tuo hankaluuksia. Jos tulo on laskettu vaikka 40 sentin maitolitran tuottajahinnalla, ja hinta siitä vielä putoaa, niin sitten voidaan olla niin vaikeassa tilanteessa, että sellainen harvinaisuus kuin maatilan konkurssi voi olla edessä.
– Monikaan ei ole varmasti ajatellut, että se maitotila siellä haja-asutusalueella, syvällä maaseudulla, on vientiyritys, josta on tullut vientieuroja kansantalouteen. Nyt on aika ostaa vain suomalaista ruokaa, se on hyvä ratkaisu tähän kriisiin.
Maatalousyrittäjät järjestävät tänään Palkka ajallaan - mielenosoituksen tänään Seinäjoella. Keski-Suomesta mielenilmaukseen osallistuu noin 30 maatalousyrittäjää.
Klo 7:11 lisätty Pekkarisen ja Palolan vaatimus pakotekorvauksista.