Jyväskylä käynnisti viime syskynä ison kilpailutuksen irtisanomalla pitkäaikaiset sopimuksensa viiden yksityisen palvelutalon kanssa. Kilpailutukseen haluttiin mukaan myös uusia yrittäjiä.
Palvelutalo Kotikaarella on ollut kaupungin kanssa sopimus 16 vuotta. Sopimuksen irtisanominen ja kilpailutus herättivät hämmennystä, kertoo Jyväskylän Hoivapalveluyhdistyksen puheenjohtaja Jari Blom.
- Kyllä se vähän yllätti, koska meillä on ollut ihan toimiva puitesopimusjärjestelmä aikaisemmin. Nyt kuitenkin haluttiin nämä vanhatkin sopimukset kilpailuttaa.
Laatu ja valinnanvapaus edellä
Jyväskylän kaupunki perustelee kilpailutustaan palveluasumisen tarpeen jatkuvalla kasvulla ja asikkaiden valinnavapauden lisäämisellä. Vanhusten palveluasumisen tarve kasvaa 60 paikalla vuosittain.
- Taustalla on se, että meidän asiakailla olisi enemmän valinnanmahdollisuutta, joka meille on tosi tärkeä asia. Ja tietysti se, että me kohtelesimme meidän palveluntuottajia tasapuolisesti, toteaa palvelupäällikkö Riitta Pylvänen Jyväskylän kaupungilta.
Kilpailutuksessa oli haussa yhteensä 200 palveluasumisen paikkaa. Koko kilpailutuksen arvo on toistakymmentämiljoonaa euroa. Tällä kertaa ei kuitenkaan kilpailtu palvelun hinnalla vaan laadulla. Hinta on yhtäläinen kaikille ja laatutekijät ratkasivat sen, ketkä pääsivät palveluasumista tuottamaan.
- Laatukriteeristö, että pääsee sataan pisteeseen oli erittäin vaativa. Täysiin pisteisiin päästäkseen oli muun muassa tarjottava lääkäripalvelut, fysioterapia ja myös viriketoimintaan tuli ihan mittavia vaatimuksia lisää, luettelee toiminnanjohtaja Seija Leppälehto Palvelutalo Kotikaaresta.
Yrittäjiä myös muilta paikkakunnilta
Sopimuspaikkojen joukossa on mukana monia uusia ja isoja yrityksiä. Pääosin tarjoukset tulivat Jyväskylän seudulta, mutta myös muun muassa Pieksänmäeltä ja Jämsästä.
Tarjouksen tekemiseen riitti, että palvelutalosta ovat suunnitelmat valmiina, esimerkiksi tonttivaraus tehtynä. Asumispalvelua on pystyttävä tuottamaan vasta vuonna 2016. Kaupunki halusi kilpailutusalueen laajentamisella varmistaa asumispaikkojen riittävyyden.
- Ei asiakkaan välttämättä tarvitse lähteä kauemmaksi palvelutaloon, jos ei itse halua, mutta jos on täyttä, niin jossain tapauksissa voi tietenkin joutua odottamaan vapautuvaa paikkaa toisella paikkakunnalla, selventää Pylvänen.
Palvelutalot joutuvat kilpailemaan asiakkaista
Yksityisten palvelutalojen asema muuttuu merkittävästi. Aiemmin sopimuspaikat saivat kaupungilta asiakkaita automaattisesti, mutta nyt jokaisesta asiakkaasta on kilpailtava.
Kisa palvelutalojen kesken yksityisistä ja kaupungin kautta saatavista asiakkaista käy ankaraksi, kertoo Telkänpesän Palvelukeskuksen johtaja Pauliina Takala.
- Ikäihmisten määrä ja palvelun tarvitsijoiden määrä kasvaa, mutta kuntien rahat eivät kuitenkaan välttämättä kasva samassa suhteessa. Kyllä siinä on tämmösellä pienellä toimijalla tosi kovat ponnistukset, että me saadaan kaikki paikat täytettyä.
Valituksi tulleiden palveluntuottajien joukossa on suuria valtakunnallisia toimijoita ja jopa yksi kansainvälinen yhtiö. Satapaikkainen Telkänpesä pelkää pärjäämistään kisassa isoja vastaan.
- Ei meillä ole perämetsiä niin sanotusti, eikä isoja kymmeniä yksiköitä, että yksi yksikkö voisi tuoda tappiota, niin ne muutama kymmenen muuta voisi paikata sitä, että meillä ei ole sellaista tilannetta, valittelee Takala.
Jyväskylän kaupunki ei tunnista ongelmaa.
- Tällä hetkellä me ei olla huolissaan, että niitä paikkoja olisi kovin paljon jatkuvasti auki, että sen verran paljon meillä myös niitä asiakkaita on, rauhoittelee Riitta Pylvänen kaupungilta.
Palveluasumista tarjotaan jatkossa ostettavaksi pääosin palveluseteleillä. Asiakkaille hinta saattaa joissain tapauksissa nousta, sillä lopullinen hintataso määräytyy vasta ajan ja kilpailun myötä. Palvelusetelillä ostettaessa kunta maksaa niin sanotun kuntaosan ja asiakas loput.