Ammattivalokuvaaja Harri Jussila sanoo, että kauneus on aina katsojan silmissä, joten hyvän kuvan määritelmä riippuu aina katsojasta. Yli 30 vuotta kuvannut Jussila myöntää, ettei ole vielä edes ottanut omaa parasta kuvaansa.
– Se on sellainen asenteellinen juttu. Aina on varaa kehittyä, Jussila sanoo.
Muutamilla perusohjeilla myös harrastelija saa kuvista parempia. Pimeänä vuodenaikana tavalliselle harrastelijakuvaajalle vaikeuksia tuo valo.
– Kamerassa on kolme asiaa, jotka vaikuttavat valon määrään. Ne ovat suljinaika, aukko ja ISO-herkkyys. ISO-herkkyys on eräänlainen filmiherkkyysluku, jota kannattaa nostaa pimeänä vuodenaikana. Karkeasti sanottuna sillä voi vahvistaa valoa, Jussila sanoo.
Hän sanoo, että kameran perussäätöihin löytyy googlaamalla hyviä ohjeita.
Suomessa sää vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Miten kamera kestää erilaisia sääolosuhteita?
– On vähän kameroita, jotka kestävät ihan sadetta. Sateenvarjo on hyvä suoja, mutta nykyään myydään myös kameroille erilaisia pusseja, joilla voi vaikka sukeltaa.
Vaikka kameroiden käyttöohjeissa kielletään kuvaamasta kovalla pakkasella, Jussilan mukaan myös pakkasella voi kuvata. Hän sanoo, että tärkeintä on, ettei kameran kanssa juoksentele koko ajan sisä- ja ulkoilman välillä. Kameran pitää antaa rauhassa tottua vallitsevaan lämpötilaan, ennen kuin siitä laittaa virrat päälle.
Mieti, mitä kuva kertoo
Kameralla vangitaan pieni pala isosta kokonaisuudesta. Palan pitäisi Jussilan mukaan kertoa jotain.
– Pitää aina kysyä itseltään, mitä kuvalla kertoo.
Jussilan mukaan kuvasta saa mielenkiintoisen ja omaperäisen vaihtelemalla rajausta.
– Hyvin usein, kun ihmiset ottavat kuvia, pääkohde on aina siinä keskellä. Kannattaa miettiä, tuleeko kuvasta mielenkiintoisempi, jos kohde on jommassa kummassa laidassa. Tai sitten voi rajata oikein tiukkaan, ettei siellä kuvassa ole mitään turhaa.
Jussilan mukaan kuvia kannattaa ottaa useita, ja kokeilla eri rajauksia. Jos kuvaajana haluaa kehittyä, kannattaa myös katsella mestarikuvaajien teoksia.
Jussila sanoo, että vaikeinta hänen työssään on kuvista luopuminen.
– Muistikortteihin mahtuu lukemattomia määriä kuvia, mutta vain osan voi teettää valokuviksi. Se on sellainen nykyajan vitsaus.