"Take off", ilmoittaa kuvauskopterin ohjaimen naisääni. Särisevältä koppakuoriaiselta kuulostava pienoiskopteri nousee ilmaan hiljaisen omakotialueen yllä Kuopiossa. Se lentää muutaman kymmenen metrin päähän ja sukeltaa sekametsän latvusten väliin.
Aivan lähellä maata dronen liike hidastuu. Kuvan nurkassa pilkottaa jotakin keltaista. Kopteri leijuu keltaisen ryppään ylle ja laskeutuu vielä hiukan alemmas. Siinä niitä on, herkullisia kantarelleja.
– Asetuksista vaan päälle "etsi kantarelleja" ja niinhän se teki, velmuilee Facebook-julkaisussaan kopterin omistaja, kuopiolainen Jarno Miettinen.
Ei Miettisen drone sentään niin älykäs ole, että etsisi kantarelleja käskystä. Sienipaikkoja pörriäisellä pystyy silti katsastamaan, jos niin haluaa. Kuvauskopteri pääsee ilmojen kautta hankaliinkin paikkoihin. Mallista riippuen kamera voi tuottaa tarpeeksi tarkkaa kuvaa sienten tunnistamiseksi hyvinkin korkealta.
– Tämä on sitä nykyaikaa. Vähän helpotetaan sienten etsimistä. Ei välttämättä tarvitse kumikenkiä nykyään tässä hommassa, kopterikuvaamiseen hurahtanut kuopiolainen sanailee.
Siitä lähti heti ajatukset sinkoilemaan, että mitähän kaikkea tällä pystyy tekemään. Jarno Miettinen
Jo neljännen kuvauskopterinsa hankkinut Miettinen on tyypillinen esimerkki Suomen vallanneesta drone-buumista. Kameraliikkeet kertovat, että joitakin kopterikameroita menee harrastajille jo enemmän kaupaksi kuin tavallisia kameroita.
Samaa todistaa ammattilaiskäyttöön tarkoitettuja droneja valmistava suomalainen Videodrone: liikevaihto on tuplaantunut joka vuosi yrityksen perustamisvuoden 2013 jälkeen.
Mitä kaikkea kuvauskoptereilla on keksitty tehdä? Tässä enemmän ja vähemmän vakavasti otettavia käyttökohteita:
1. Kalastuksen kuvaus – ja kyllä, myös kalastus

Kuvaustarvikeketju Rajala Pro Shopin Kuopion myymäläpäällikkö Markku Toivanen sanoo käyttäneensä kopterikameraa muun muassa kalastuspaikan tutkimiseen etukäteen.
– Kerran katsoin kartasta, että joen toisella puolella oli lampi. Käytin sitten dronia siellä tarkistamassa lammen.
Kalastuksen ja kalapaikkojen kuvaaminen ei kuitenkaan ole ainoa käyttö, miten kuvauskopteria voi käyttää hyödyksi. Netistä löytyy ulkomailta videoita siitä, miten droneja on käytetty itse kalastukseen.
Ideana on viedä syötti ja siima kopterin avulla sellaiseen paikkaan, jota et muuten pysty tavoittamaan. Nettivideolla dronella on muun muassa etsitty tonnikalaparvi ja pudotettu viehe siimanlaukaisijan avulla kopterista kalojen keskuuteen. Jopa sellainen video löytyy, jossa kalastaja nostaa dronen avulla pikkukalan vedestä ylös asti.
Suomen vapaa-ajan kalastajien keskusjärjestön kalatalousasiantuntija Janne Rautasen mukaan dronekalastuksesta on keskusteltu Suomessakin, mutta hän ei ole kuullut, että kukaan olisi todella sitä harrastanut.
Hän arvelee, että dronella kalastaminen olisi sinänsä ihan laillista Suomessa. Eri asia on, kannattaako se: jos esimerkiksi siimanlaukaisija pettää, kalastaja saa seuraavaksi onkia kallista kopteriaan.
2. Maanmittaus

Muuramessa toimiva Videodrone on tiettävästi Suomen suurin kuvauskopterien valmistaja. Heidän suurin asiakasryhmänsä ovat yritykset ja julkisyhteisöt, jotka hyödyntävät droneja maanmittauskäyttöön.
Yrittäjä Juhani Mikkola sanoo, että nykykoptereilla saadaan tietoja, joiden hankkiminen ei ole tähän asti ollut järkevää tai kannattavaa. Dronella voidaan inventoida esimerkiksi sorakasoja siten, että kopteri lentää alueella ja hakee 3D-mallinnukseen tarvittavat kuvat. Yhden lennon aikana pystytään kuvaamaan jopa 90 hehtaarin alue kolmen sentin pikselikoolla.
– Jos sellaista lähdetään tekemään miestyönä mittakepin kanssa, siinä on viikkojen työ, eikä jälki ole siltikään yhtä tarkkaa, Mikkola kehaisee.
Sähköyhtiö Savon Voiman alueella kuvauskoptereita on käytetty myös sähkökatkojen paikantamiseen. Toiveissa on, että dronet nopeuttaisivat vikakohtien löytymistä ja lyhentäisivät sähkökatkojen kestoa. Samalla työturvallisuus parantuisi, kun vikapartiointia vaikeakulkuisissa maastoissa voisi vähentää.
3. Vaarallisten kohteiden tutkiminen
Vihtavuoren räjähdeonnettomuus vuonna 2013 oli ensimmäisiä tunnettuja tapauksia, joissa Suomessa hyödynnettiin kauko-ohjattavaa kopteria onnettomuustilanteessa.
Vaarallista räjähdekonttia kuvannut drone oli hyvä esimerkki miehittämättömien kopterien eduista: laite pääsee hakemaan tietoa paikoista, joihin ihmisten ei ole turvallista mennä.
Meillä on varmaan jo viiden vuoden päästä sellaiset välineet, että nämä tämänhetkiset ongelmat naurattaa. Mervi Kunnasranta
Videodronen Juhani Mikkolan mukaan heidän kopteriaan on käytetty muun muassa Nesteen jalostamon soihtujen tutkimiseen. Turvasoihdut polttavat tuotantoprosessista purkautuvia kaasuja turvallisesti ja hallitusti.
Kun yksi turvasoihduista pari vuotta sitten vaurioitui, oli vain kaksi vaihtoehtoa sen tarkistamiseen: tuotantoseisokki ja kuvauskopteri. Jälkimmäinen oli ymmärrettävästi halvempi.
– Kuvaamalla saatiin selville, mitä siellä oli tapahtunut ja saatiin korjaussuunnitelmat valmiiksi ennen seuraavaa seisokkia, Mikkola kertoo.
Vaarallisten kohteiden kategoriaan menee varmaan myös tämä YouTube-tähti Casey Neistatin tempaus, jossa hän surffasi Lapissa lumilaudalla jättikokoisen dronen avulla. Tempaus päätyi lopulta poliisille, kuten myös moni muu viime aikoina julkisuuteen noussut drone-stuntti.
4. Riistalaskennat
Luonnonvarakeskus kokeili tänä kesänä ensimmäistä kertaa miehittämättömien lennokkien käyttöä vesilintujen laskennoissa.
Maaningalla tehdyissä kokeiluissa vesilinnut laskettiin ensin perinteisellä pistelaskumenetelmällä eli maan pinnalta kiikaroimalla. Sen jälkeen saman kohteen linnut laskettiin dronella.
Tutkijat huomasivat, että ainakin rehevillä alueilla kopterikamera näkee linnut paremmin kuin kiikaroija. Kameratekniikka on jo nyt sen verran kehittynyttä, että "kahvipaketin kokoiset" sorsalinnutkin pystyy tunnistamaan niin kaukaa, ettei kopteri häiritse niitä.
Lähinnä haasteena ovat tekniset rajoitteet, kuten dronien kantomatka ja akun kesto.
– Toisaalta meillä on varmaan jo viiden vuoden päästä sellaiset välineet, että nämä tämänhetkiset ongelmat naurattaa, tutkija Mervi Kunnasranta sanoo.
Jos sellaista lähdetään tekemään miestyönä mittakepin kanssa, siinä on viikkojen työ. Juhani Mikkola
Kopterit tuskin tekevät kiikarimiehiä työttömiksi. Sen dronit kuitenkin opettavat, että perinteisellä pistelaskennalla saatuja lintumääriä voidaan esimerkiksi havainnointipaikan rehevyydestä riippuen korjata ylös- tai alaspäin.
Ilmakuvausta on hyödynnetty myös pelloilla muun muassa satoarvioiden tekemiseen tai hukkakauran etsimiseen.
"Heti lähti ajatukset sinkoilemaan"

Kantarellivideolla Facebook-ystäviään huvittanut kuopiolainen Jarno Miettinen kertoo kuvanneensa dronella sienimetsän lisäksi ainakin kotipuutarhaansa, perhokalastusta, aurinkopaneeleita ja tuttavien taloja ja harrastuksia. Käsimatkatavaroihin sopivasti mahtuva kuvauskopteri oli hänellä mukana myös etelän lomamatkalla.
– Se tässä hommassa koukuttikin. Ensimmäisessä ostamassani kopterissa ei ollut kameraa. Toisessa oli ja siitä lähti heti ajatukset sinkoilemaan, että mitähän kaikkea tällä pystyy tekemään, Miettinen sanoo.
Vuosien varrella Miettisen kopterikuvaaminen on muuttunut kunnianhimoisemmaksi. Seuraavana hankintalistalla ovat parempi kuvankäsittelyohjelma ja tehokkaampi tietokone. Hän kuitenkin sanoo aikovansa pitää dronekuvaamisen pelkkänä harrastuksena.
– Tämä alkaa olla sen verran kilpailtu ala. Toki jeesaan kavereita jos he pyytävät apua, hän miettii.
Tänään ilma on vähän turhan sateinen Miettisen kopterille. Hän komentaa ohjaimella dronen palaamaan lennättäjänsä luo. "Go home", naisääni ilmoittaa.
Laki säätelee miehittämättömien ilma-aluksien käyttöä. Jos aihe kiinnostaa sinua, voit lukea lisää vaikkapa liikenteen turvallisuusvirasto Trafin droneinfo.fi-sivustolta.